ISBN 978-605-81727-0-8

Romatizmal Hastalıklarda El Cerrahisi

Yayın Tarihi : 26 Şubat, 2019

Sinan Bilgin 1

1Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji AD, El Cerrahisi BD Başkanı ve Öğretim Üyesi, El Cerrahisi Yan Dal Uzmanlık Program Yöneticisi, Ankara


Özet Tam Metin PDF

Özet:

Sero-pozitif veya negatif olsun inflamatuar artropati hastalık grubunda, medikal tedavi ve gerektiğinde ilaçların kombinasyonu ile kliniğin kontrol altına alınmaya çalışılması tartışmasız birincil tedavidir. Medikal tedavinin amacı; sinoviyal dokularda oluşan inflamasyonu kontrol altına almak ve eklem hasarının engellenmesidir. Medikal tedavi dışında, bu hastaların rehabilitasyonu, gerektiğinde splintleme veya breysleme ile deformitelerin engellenmesi ve fonksiyonun korunması, meşguliyet tedavileri, gerektiğinde psikolojik destek tedavileri ile kas-iskelet sistemi etkilenen bu hastaların günlük ve iş hayatı kalitesi olabildiğince yüksek seviyede tutulması istenen hedeftir. Bu hedefe ulaşılırken cerrahi tedavi de unutulmamalıdır, kalça ve dizde ileri eklem hasarında uygulanan ve hastanın hayat kalitesini anlamlı olarak artıran total eklem artroplastisi ameliyatları uzunca zamandır kullanılan ve yaygın kabul gören cerrahi tedavilerdir. Ancak bu durum “Romatoid El Cerrahisi” için maalesef pek de geçerli değildir. Hastanın cerrahiye yönlendirilmesinde çekincelerin olması muhtemelen yersiz değildir. Gereksiz yapılan el cerrahisi, romatoid elde telafisi mümkün olmayan durumlar oluşturabilir. Hastanın vücudu üzerinde tasarruf hakkı olmayan biz hekimlerin, hastaların tedavilerinde başka yöntemlerin varlığından haberdar olmalarını engelleme hakkımız da yoktur. Sonuçta bir hekim, bir hastanın tedavisini; bilgisi, tecrübesi ve vicdanı ile baş başa kalarak düzenleyebilir.

Bu kitap, cerrahi teknik kitabı olmadığı için bu bölümde, cerrahın bilmesi gereken romatolojik durumların, cerrahların romatoid hastaları takip ederken romatolog ve rehabilitasyon ekibinden beklentilerinin neler olduğunun ortaya konmasının daha faydalı olacağı düşünülerek, yazı planlaması bu şekilde yapılmıştır.


Anahtar Kelimeler:

Romatoid artrit, El cerrahisi, El rekonstrüksiyonu, Romatoid el, Sinoviyektomi